Om den asiatiska föregångaren till TTIP (Ny Tid, september 2012)

Det bubblar kring Stilla Havets kust. USA, Kanada, Mexiko, Vietnam, Malaysia, Brunei, Singapore, Australien, Nya-Zeeland, Chile och Peru ska komma överens om nya rättigheter för sina storföretag. TPP stavas dealen och står för Trans-Pacific Partnership. Officiellt är det ett frihandelsavtal, men det är bara för att lugna massorna.

Storföretag samman med få utvalda “pålitliga” politiska beslutsfattare smider planer om hur makten i området ska omfördelas.

Och som alltid, när riktigt viktiga beslut ska fattas, hålls demokratiska institutioner och media i skymundan. I ett ganska roligt intermezzo fick senator Ron Wyden lov att rättsvägen skaffa sig tillgång till information om USAs förslag och initiativ i förhandlingarna. Wyden är då alltså ordförande för den kommitté som officiellt ansvarar för TPP.

Då folk smått undrade hur det här går ihop med transparensen man så högtidligt bundit sig till, blev svaret i klartext att om människor fick veta vad som stod i fördraget, skulle TPP aldrig godkännas. Man hänvisade till hur de senaste förhandlingarna år 2001 kördes i sank då det blev klart vad regelverket skulle betyda för vanliga människor.

Så den här gången ser man till att hålla allt hemligt. För att vara helt på den säkra sidan, är innehållet i fördraget hemligt i fyra år efter ratifiering. Rent ekonomiskt mätt är TPP redan nu 40 procent större än EU, så det är inte småpotatis.

Kollar på skoj vad arkiven på Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter har att säga om denna omvälvning. HS nämner TPP i en bisats, DN ger sex träffar, SvD fem. Hbl ber mig kontrollera att jag stavat rätt.

Trots sekretessen har något läckt ut. Och om ni trodde, att ACTA var illa, så vänta bara. Njut av det fria nätet så länge det ännu finns.

Läkemedelsindustrin vill förstås ha ökade monopolrättigheter, som redan nu kostar amerikanska patienter 270 miljoner dollar mera per år än om samma medicin skulle tillverkas på en fri marknad.

Men allt det här bleknar i jämförelse med de paragrafer som kommer att ge företagen obehindrad rätt att sätta sig bekvämt ovanför lagen då de opererar utomlands.

Redan under frihandelsavtalet NAFTA har utländska firmor större rättigheter än inhemska, och  amerikanska företag har för tillfället innestående skadeståndskrav på 13 miljader dollar för att de känt sina friheter kringskurna av nationell lagstiftning.

TPP kommer ytterligare att minska ländernas möjligheter att med lagar skydda miljö och medborgare.

I fall nationell lagstiftning skyddar miljön eller medborgarnas hälsa i så stor utsträckning, att de utländska företagens vinstmaximerande verksamhet störs, kan företaget under TPP stämma regeringen på skadestånd inför en s.k investor-state tribunal, en domstol bestående av företagsjurister i det land där företaget härstammar.

Rättsprocesserna ska naturligtvis vara hemliga och domstolarna har rätt att döma länder till skadestånd utan övre gräns.

Storföretagen har alltid blivit särbehandlade, alltid kommit undan med kriminella dåd. Men nu blir planeten deras ostron på ett helt annat sätt – färdig att slukas utan att någon kommer och viftar med notan.

Den nya världsordningen som Niinistö och Stubb så väntar på kommer ett stort kliv närmare.

Just nu gäller TPP i länder kring Stilla Havet. Men lugn, bara lugn – TPP är öppet! Vem som helst får komma med.

Kanske lilla EU som statsförbund också får bli del av den nya maktfördelningen i en icke fjärran framtid – och då får TPP stå för Trans-Planetary Partnership.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s