SSRI – surkeat lääkkeet, tehokkaat haittavaikutukset.

Peter Götzsche on tanskalainen lääkäri ja biologi ja Nordic Cochrane Collaborationin johtaja. Hän on pitkään ja hartaasti kritisoinut masennuslääkkeiden liiallista käyttöä kolmesta syystä:

1. SSRI-lääkkeet ovat kamalan huonoja eivätkä auta edes joka kymmenettä popsijaa, eivätkä muussa kuin erittäin vakavassa masennuksessa ollenkaan.

2. Niiden haittavaikutukset ovat suuret ja osittain vakavat. Yleisin, joskaan ei vakavaksi luokiteltava on seksihalujen ja -kykyjen häviäminen, joka pätevimmän tutkimuksen perusteella tapahtuu kuudella kymmenestä. Harvinaisempia, mutta vakavia ovat: pakonomaiset itsemurha-ajatukset, itsemurhat, ahdistus, aggressiivisuus, unihäiriöt.

3. Vieroitusoireet ovat yleisiä ja voimakkaita. Tutkimuksen mukaan SSRI:t aiheuttavat 37 oiretta jotka ovat samoja kuin bentsodiatsepiinien vieroitusoireet. Yhteensä bentsoilla, noilla “kaikkien koukkuläkkeiden äidillä” on 42 tunnistettua vieroitusoiretta. SSRI-valmisteiden kohdalla vieroitusoireet johtavat usein siihen, että potilas joutuu vuosia kestävään lääkekierteeseen, koska vieroitusoireet diagnosoidaan (virheellisesti) masennuksen uusiutumiseksi. Masennus on itse itsensä rajoittava tila ja ilman lääkehoitoa se loppuu aikanaan, mutta SSRI:t voivat tehdä siitä näennäisesti loppuelämän vitsauksen. 

Linkin takana Peter Götzschen kirjoitus aiheesta The Lancetissa.

Götzsche on antidepressants

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s