Lääkkeet!

British Medical Journal (BMJ) keskusteli keskenään siitä, tulisiko lääkefirmojen kustantamia tutkimuksia päästää arvovaltaisen julkaisun sivuille. Tupakkateollisuuden maksamalle tutkimukselle on jo annettu porttikielto.

Lääkeala ei ole kuuluisa pulmusmaisesta puhtaudestaan. Siellä, missä liikkuvat isot rahat, muut arvot saavat usein väistyä jos törmäyskurssille joutuvat tai voittojen pikaista maksimointia uhkaavat hidastaa.

Lääketeollisuuden julkaisukäytäntöjen saldo ei ole mieltä ylentävää luettavaa. Puolet kliinisistä kokeista haudataan. Lopuista hienoihin julkaisuihin tarjotaan ne, jotka antavat testattavasta lääkkeestä ruusuisen kuvan ja kiikunkaakun-tulokset haudataan niihin läpysköihin, joita kukaan ei lue. Tällä tavalla – ja ottaen vielä huomioon tilastotieteellisten menetelmien “mahdollisuudet” taitavissa käsissä  – on lähes selvää, että lääke kuin lääke saadaan näyttämään tehokkaalta. Ja tämä myös selittää, miksi vuosien käyttökokemukset paljastavatkin lääkkeen toisensa perään olevan tasan lumevaikutuksen arvoinen teholtaan.

Kliinisten kokeiden tulosten julkaisukäytännön pimeämpi puoli paljastuu kun katsoo kuolleisuustilastoja. Yhdysvalloissa lääkkeet ovat neljänneksi yleisin tappaja sairaalaympäristössä. Osa kuolemista johtuu luonnollisesti inhimillisistä erehdyksistä vaikkapa annostuksessa, mutta suuri osa johtuu puutteellisesta tiedosta valmisteiden vaikutuksista ja etenkin haittavaikutuksista. Pelkästään lääkkeiden haittavaikutuksista aiheutuu USA:ssa vuosittain pitkälti yli sadan miljardin dollarin kustannukset.

Ja silloin syyttävä sormi osoittaa lääkefirmoihin ja niiden valtavaan (ja voitonmaksimoijina ymmärrettävään) hinkuun saada lääke mahdollisimman nopeasti markkinoille ja myyntiluvut tappiin.

Pikainen ja talonpoikaisjärkevä ratkaisu ongelmaan on kaikkien kliinisten testien pakollinen ja julkinen ennakkorekisteröinti ja jokaisen rekisteriin merkityn testin jälkiraportointi – tuloksista riippumatta.

Linkki BMJ:n juttuun:  http://www.bmj.com/content/348/bmj.g171

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s