Onko historian kallein rokotusohjelma myös historian turhin rokotusohjelma?

Suomessa aletaan rokottaa tyttöjä papilloomavirusta (HPV) vastaan. Kyseessä on saatavilla olevien tietojen valossa huikean kallis ja tehoton hanke. Seuraavassa vähän kylmää numerotietoa.

On olemassa nelisenkymmentä erilaista papilloomavirusta jotka viihtyvät naisen sukuelimissä. Viittätoista kutsutaan korkean riskin viruksiksi, koska niitä useimmin löytyy kasvainkudoksesta naisilla, joilla on kohdunkaulan syöpä.

Rokote puree kahteen näistä (HPV-16 ja HPV-18).

Suomessa löydetään noin 150 kohdunkaulasyöpää vuosittain ja syöpään kuolee noin 55 naista. Kaiken kaikkiaan uusia sukuelinsyöpiä todetaan 1500. Joillakin näistä on mielenkiintoinen ominaisuus. Ne ovat aggressiivisempia ja vaikeammin hoidettavia jos kudoksessa ei ole papilloomaviruksia. Syytä tähän ei kukaan tiedä, mutta esimerkki kertoo, että mistään yksinkertaisista asioista ei ole kyse kun puhutaan papilloomavirusten ja syövän yhteydestä.

Entä mitä tulisi maksamaan kohdunkaulasyöpätapausten vähentäminen  rokotteella?

Suuri tutkimus, joka valmistui vuonna 2003 paljastaa, että HPV-16 ja -18 löytyy 61 prosentilla syöpäpotilaista. Joka kymmenes kohdunkaulansyöpä on virusvapaa. Tämä tarkoittaa, että 61 prosentilla kaikista kohdunkaulansyöpää sairastavista on viruslaji, johon rokote puree.

Kun rokotteen teho on 90 posenttia, johtaa koko tyttöpopulaation rokottaminen siihen, että 55 prosenttia syöpätapauksista estetään – edellyttäen, että rokotus annetaan ennen kuin tyttö on harrastanut seksiä ja että kaikki muut nelisenkymmentä virustyyppiä ovat vaarattomia.

Noin viidenkymmenen vuoden kuluttua meillä olisi tilanne, jossa vain 70 naista vuodessa sairastuu kohdunkaulan syöpään. Jotta tähän päästään, täytyy vuosittain rokottaa kaikki 30 000 esimerkiksi 11-vuotiasta tyttöä. Jos oletamme, että hinta per tyttö olisi nykyinen 450 euroa, on helppo laskea ensimmäisten 77 estetyn kasvaintapauksen hinta vuonna 2063, kun rokotetut naiset ovat siinä iässä, missä kasvaimia alkaa esiintyä.

Kukaan ei myöskään tiedä miten pitkäaikainen rokotteen antama suoja on. Rokotteen valmistajan omissa tutkimuksissa suoja oli huipussaan 7 kuukauden kuluttua siitä, kun kaikki kolme piikkiä on annettu ja romahti siitä pysyvästi alhaiselle tasolle kolmen vuoden kuluessa.

Jos siis näiden tutkimustulosten valossa halutaan varmistaa, että naiset todella saavat suojan viruksilta, olisi jokaikinen ikäryhmä rokotettava vähintään kolmen vuoden välein sukupuolisesti aktiivisen elämänsä ajan. Eli 11-vuotiaana, 14-vuotiaana, 17-vuotiaana jne.

Olettaen epärealistisesti, että väestönkasvu on nolla, kasvaisi vuosittain rokotettavien määrä 30 tuhannella joka kolmas vuosi ja 30 vuoden kuluttua vuosittain rokotettavia olisi jo 300 tuhatta. 450 euron kustannuksilla per nainen, on helppo laskea, mitkä kulut ovat. Tällä tavoin saadaan estettyä laskennallisesti 28 syöpäkuolemaa vuodessa viidenkymmenen vuoden kuluttua. Epäilemättä lääkeyritykset alentavat hintojaan saadaksen kokonaisen maan markkinat itselleen, mutta nähtäväksi jää kuinka paljon. Suurin ongelma on kuitenkin rokotteen teho. Kumpikin valmistaja myöntää, että tietoa pitkäaikaisesta tehosta ei ole.

Lääketeollisuudella on huikeasti varoja käytettävissään lobbaukseeen ja mainontaan. Kannattaa pitää mielessä, että kampanjoiden takana on suuryrityksiä, joiden voitot riippuvat suoraan siitä, että rokotteita saadaan myytyä mahdollisimman paljon mahdollisimman kalliilla. Verovaroin rahoitettu massarokotusohjelma on luonnollisesti yrityksille jättipotti.

Muutamia lähteitä:

Suomessa käyttöön tulevan rokotteen raportti. Sivulla 7 näkyy taulukossa tehon muutos ajassa. 7 kk:n kohdalla teho on huipussaan, sen jälkeen se laskee eksponentiaalisesti. GSK rokote

Kohdunkaulasyövän esiintyvyys Suomessa: http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/FI/StatsFact.asp?cancer=192&country=246

Yleistä virusten ekologiasta: http://jid.oxfordjournals.org/content/205/2/272.full.pdf

3 thoughts on “Onko historian kallein rokotusohjelma myös historian turhin rokotusohjelma?

 1. Minä siis näen asian näin:

  Kohdunkaulansyöpää löydetään vuosittain Suomessa 170-180 tapausta ja kuolemia tulee 50-70 (http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=25746).

  Tai 150 ja 50. http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/FI/StatsFact.asp?cancer=192&country=246

  On kaksi virustyyppiä (HPV-16 ja -18) johon rokote vaikuttaa 92.9% tehokkuudella. Ne on myös vastuussa noin 70% syöpätapauksista (hieman paikasta ja lähteestä riippuen, mutta Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa vaikuttaisi dominoivan selvästi HPV-16 ja HPV-18 noin 70%:lla)

  http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5920a4.htm, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23632816, http://jnci.oxfordjournals.org/content/87/11/796.abstract

  Sillä siis ei mielestäni ole merkitystä, että kuinka pieni prosentti viruksesta muuntuu syöväksi kun lasketaan tehokkuutta seuraavanlaisesti. Ideealitapauksessa kaikki tytöt siis rokotettaisiin ja immuniteetti säilyisi koko elämän, mikä estäisi n. 93% syöpäalttiista virustyypeistä, joten nämä 93% eivät voisi koskaan olla siinä 70% näiden virustyyppien aiheuttamista syöpätapauksista. Joten 65% syöpätapauksista poistuisi – eli lukuna 114 (tai 98) ja kuolemia vähenisi 39 (tai 33).

  Tämä tietysti olisi järkevää jos rokotteen hinta on n. 300 euroa. (Ampullihinta olisi todennäköisesti vähemmän, koska tarjouskilpailu moiseen pottiin olisi kova ja hinta saataisiin alas. Kuitenkin voi olettaa ettei rokotusohjelma ole ilmainen, joten pidetään 300 euroa per rokote nyt vertailukelpoisena numerona.) Vuosittain rokotettaisiin yksi vuosiluokka, eli n. 30 000 tyttöä ikäluokasta 11-12, mikä maksaisi siis n. 10 milj. euroa vuosittain. Ongelmana tietysti on se, että moinen rokotusohjelma olisi todellisuudessa kallis toteuttaa koko väestölle.

  Tämän tutkimuksen mukaan (http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12325-009-0079-5) rokotteiden teho olisi “vain” 7,3 vuoden mittainen (Ei siis 3 vuoden niinkuin tuntuu olevan rokotteen vastustajilla käsite GSK:n ja Merckin omien tutkimusten pohjalta. Heidän tutkimuksissaan sanotaan, että ei olla pystytty niihin tutkimuksiin asti löytämään minimilukua (GMT) immuniteetin olemassaoloon, joten he vain seuraavat lukuja jotka putoavat ja tasoittuvat 3 vuoteen mennessä, mutta missään ei lue onko immuniteettiä vai ei. Luvut kun kertovat vaan anti-bodyjen määrästä, ei siis siitä tehoavatko ne tautia vastaan.) Näinpä voisi rokotteen antaa vaikka ensin 11-12 vuotiaille ja sitten myöhemmin samaan aikaan kun annetaan seuraava tetanus (pojille armeijassa) niin naiset voisivat saada samaan aikaan toisen kuurin rokotetta. Tämä varmistaisi että suojaus olisi päällä seksuaalisesti aktiivisimmat ajat n. 15 – 25 vuotiaaksi. (http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/94d6f45d-22e1-4b53-b615-2eea48d90e1c, s.62)

  En aio käydä läpi mitä syövän hoidot maksavat ja mitä mahdollisia säästökohteita olisi nykyisessä systeemissä, mutta mielestäni rokotteen vastustamiseen ei kovin järkevää pohjaa ole muuten. Rokotteen on todistettu toimivan syöpää aiheuttavia viruksia vastaan ja linkki virusten ja syövän välillä on selvä (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2394204/). Jos rokotetaan, niin ihmishenkiä säästyy. Ja jonkin verran se tulee maksamaan, mutta ei mitään tolkuttomia niinkuin väitetään.

 2. Lisään nyt vielä selvennykseksi, että mielelläni keskustelen siitä, ovatko rokotteet hintansa väärti vai ei, kun en ainakaan itse vielä ole päättänyt omaa mielipidettäni. Voisiko seulontaa parantaa tai olisiko mahdollista tarjota vapaa-ehtoista rokotetta? Tutkimustulokset kustannustehokkaasta rokotusohjelmasta mielestäni puuttuvat ja siksi asiasta olisi hyvä keskustella.

 3. Rintala on tehnyt monta vuotta sitten tutkimuksen jossa todettiin jo pienillä lapsilla vasta-aineita hpv:lle. Nämä on pääosin ei-seksuaalisista kontakteista ja äidin käsistä tarttunut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s