Paapo psykopaatti päivässä

Taannoisella oikeuspsykologian luennolla Rikosseuraamuslaitoksen yliopettaja kertoi, että eniten resursseja käytetään kaikkein hirveimpien rikollisten terapiaan ja sopeuttamiseen rangaistuksenjälkeiseen elämään.

En ymmärrä.

Nämä kaikkein vaarallisimmat rikolliset ovat psykopaatteja ominaisuusjakauman oikeasta häntäpäästä. He ovat niin sanotusti parantumattomia, koska heitä kiinnostaa muuttuminen kuin missiä rypistyminen. Lisäksi on tutkittu juttu, että terapiassa istuneet psykopaatit tekevät vapauduttuaan seuraavan rikoksensa nopeammin ja väkivaltaisemmin kuin he, jotka eivät terapiaa ole saaneet. Terapia nimittäin opettaa psykopaatit taitavammiksi manipulaattoreiksi ja antaa heille ihan uusia ideoita sen suhteen, miten ihmisiä voi huijata ja vahingoittaa.

Kun resurssit ovat aina rajalliset, miksi heittää niitä hukkaan, kysyin. Luennoitsija vastasi, että onhan se niin, mutta kun he ovat niin KAMALAN vaarallisia, että heitä on pakko yrittää muuttaa.

Logiikka siis on, että kun meillä on lapio, jolla on hyvä siirtää soraa ja pikkukiviä niin Mount Everestinkin siirtämistä kannattaa sillä yrittää, koska se on kamalan iso ja ihan väärässä paikassa.

Luennon pääkysymyksenä oli muuten “Miksi jotkut tekevät rikoksia ja toiset eivät?”. Luennoitsija alkoi puhua varhaisesta kiintymyssuhteesta ajassa 0min 30sek; mainitsi sivulauseessa sanan biologia ajassa 34min; eikä kertaakaan 90 minuutin aikana puhunut synnynnäisestä temperamentista tai mistään muustakaan perinnöllisyyteen liittyvästä.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s